Cum să cheltui banii din Microgrant?

Banii accesaţi prin programul Microgrant se cheltuiesc doar pentru cheltiuielile eligibile specificate în Procedura de implementare Microgrant Art. 4.3.1. (1) şi doar prin  transfer bancar din contul IBAN deschis de banca parteneră.

Link-uri utile
Procedura de Implementare Microgrant
OUG 130/31 iulie 2020
Telefon callcenter Granturi
0217 950 098
Cum sa cheltui banii Microgrant
Articol despre cum să cheltui banii din Microgrant-ul de 2000 euro scris de Calandrinon Consult Srl

Cheltuieli eligibile Microgrant 2.000 euro

Conform Art. 4.3.1. (1) din procedura de implementare obiectul finanţării (cheltuielile eligibile) trebuie să se încadreze în una sau mai multe din următoarele categorii eligibile:

a) Stocurile de materii prime, materiale, mărfuri, precum și alte categorii de stocuri necesare activității curente/operaționale.

b) Datorii curente și restante față de furnizorii curenți, inclusiv față de furnizorii de utilități potrivit contractelor încheiate;

Plata serviciile contabile este eligibilă și încadrează drept datorii curente și restante către furnizori necesare desfășurării activității.

c) Chiria pe bază de contract încheiat, pentru sediul social/punctul de lucru unde se desfășoară activitatea pentru care se solicită finanțare;

d) Achiziția de servicii și reparații necesare activității curente de bază, cu excepția serviciilor de consultanță, studii și alte categorii de servicii indirecte cu activitatea curentă;

e) Echipamentele de protecție medicală, inclusiv materiale de dezinfecție pentru protecția împotriva răspândirii virusului SARS-CoV- 2;

f) Achiziția de obiecte de inventar, inclusiv obiecte de inventar de natura mijloacelor fixe necesare pentru reluarea activității curente;

g) Achiziția de echipamente, utilaje, instalații, tehnologii, dotări independente necesare pentru reluarea activității;

Achiziția de softuri, licențe sau aplicații este eligibilă este eligibilă și se încadrează la datorii curente și restante către furnizori, sau achiziția de echipamente sau tehnologii necesare desfășurării activității.

h) Cheltuieli privind plata datoriilor către bugetul statului.

Din banii de grant se pot plăti impozite și taxe către bugetul de stat, inclusiv contribuții salariale, CAS, CASS, impozit pe dividende, impozit pe venitul microîntreprinderilor, impozit pe profit.

În privința contribuțiilor datorate pentru PFA, sunt eligibile cele în numele PFA, pe CNP. Nu sunt eligibile taxele și impozitele la bugetul local și amenzile de orice fel.

Link sură:
http://economie.gov.ro/q-a-informatii-utile-granturi-imm-2

Cheltuieli neeligibile

Nu sunt eligibile cheltuielile aferente salariilor, achiziţiilor de bunuri second-hand, nu sunt permise achizițiile în sistem leasing, iar cheltuielile cu chiria activelor corporale nu sunt eligibile.

Cheltuiala pe TVA este eligibilă dacă este nerecuperabilă, adică doar dacă eşti neplătitor de TVA.

Pentru decontarea datoriilor sunt eligibile și facturile emise anterior semnării contractului care vor fi achitate din micrograntul acordat în cadrul măsurii, după data semnării contractului;

Cheltuielile cu consultanța nu sunt eligibile în cadrul prezentei măsuri.

Cum se fac plaţile din Microgrant?

Plăţile din contul de Microgrant se pot face doar prin Ordin de Plată pe bază de factură! Ordinul de plată se poate redacta fizic la bancă sau online din aplicaţia furnizată de bancă.

În cazul achiziţiilor online se poate plăti pe bază de factură proformă şi nu este nevoie de contract. Pentru raportul de progres se păstrează ambele facturi, proformă şi finală.

Se pot face şi plăţi în valută, însă doar la cursul EURO stabilit în procedura de împlementare, 1 EUR = 4.8395 LEI. Diferenţa de curs este considerată neeligibilă şi este suportată de beneficiar. Documentele trebuie traduse autorizat pentru raportul de progres.

Link-uri utile

Serviciu consultanţă Microgrant 2.000 euro – Runda 2
Serviciul pentru inregistrare cerere Microgrant 2.000 euro oferit de către Calandrinon Consult Srl.

Grup Facebook https://www.facebook.com/groups/microgrant2000euro
Pentru discutii, informatii, sa ne consultam intre noi “cum sa”.

Întrebări şi răspunsuri oficiale MEEMA Granturi
Pagina oficială de răspunsuri pentru diferite întrebări legate de Microgrant şi Granturi.

OUG 130/2020
Privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operațional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19, precum și alte măsuri în domeniul fondurilor europene.

Anexa 1 la OUG 130/2020
DOMENII DE ACTIVITATE ELIGIBILE pentru PFA/ONG-uri cu activitate economică [art. 5 alin. (1) lit. b)] în cadrul măsurii 1 “Microgrant pentru capital de lucru”

Măsura 1 – MICROGRANTURI – Procedura de implementare
”Procedura de implementare a măsurii “Microgranturi“ acordate din fonduri externe nerambursabile” modificată în urma observațiilor primite în perioada de consultare publică.

Masura 1 MICROGRANT – Articole Oficiale

Telefon Call Center Granturi
0217 950 098

Fiecare proiect sau achiziţie e diferită, pentru siguranţă şi raspunsuri oficiale nu ezitaţi să sunaţi la Callcenter Granturi.
09:00 – 17:00

103 comentarii la „Cum să cheltui banii din Microgrant?”

 1. buna ziua,
  am incercat sa va sun la numarul din callcenter, dar o voce imi spune ca este nealocat…
  vreau sa va intreb daca ma calific pentru microgrant in una din situatiile urmatoare :
  – srl platitor de tva, infiintat in 2005, activitatile de baza fiind 591 si 1392.
  – srl neplatitor de tva, infiintat in 2021, pe 16.08.2021, activitatea principala fiind 4778.
  multumesc,

  Răspunde
 2. buna seara, am accesat un microgrant de 2000 euro, prima transa.
  ieri am fost sa imi inchid cardul pentru microgrant, de care m-am mai folosit aproximativ 6 luni si cand am solicitat inchiderea cardului mi s-a spus ca mai am cativa lei in suma din microgrant si nu pot inchide cardul pana nu am soldul 0. Doamna de la banca mi-a spus sa gasesc un cont colector al MF, dar oricat am cautat nu am gasit.
  Ma puteti ajuta cu niste pasi/adresa/cont pentru a solutiona problema.
  Multumesc,

  Răspunde
 3. O societate cu activitate de inchirieri (CAEN 6820) detine un apartament inchiriat catre persoana fizica. Chiriasul solicita inchiderea balconului cu un sistem glisant pt care nu este necesara autorizatie de construire. Este eligibila aceasta cheltuiala pt a fi suportata dun microgrant?

  Răspunde
 4. Este o cheltuiala eligibila plata impozitului și contribuțiilor sociale datorate pentru încasările realizate in anul 2021 de o întreprindere individuală ( care urmează sa fie declarate in declarația unica din 2022), încasări ce reprezintă ajutor pentru întreruperea activității, conform OUG 30 și OUG 132?

  Răspunde
 5. Pot plăti datorii către stat respectiv imp pe dividende și pe profit și cum trebuie sa procedez?
  Menționez ca la impozitul pe dividende amobtinut reeșalonarea sumei și mi s a dat un scadentar.

  Răspunde
 6. Daca societatea isi creaza un site de prezentare a activitatii, cheltuielile cu informaticianul care in presteaza serviciul sunt eligibile?

  Răspunde
 7. Am codul de activitate 9319 alte activități sportive și as dori să-mi achiziționez un autoturism sh pt a face transportul la meci de fotbal ca nu avem cu ce merge se pot folosi bani din microgrant?

  Răspunde
 8. am un PFA, am platit din contul microgrant impozitul pe 2021, am gresit cnp..ul si banii au ajuns la trezorerie la un alt PFA. Am facut cerere de returnare si nu mi-au aprobat, raspunsul fiind ca nu se poate face nimic. Eu ce pot sa fac???/,

  Răspunde
 9. Buna ziu,
  Va rog sa-mi spuneti unde pot gasi o lista cu marfurile/ obiectele de inventar, pe care am voie sa le cumpar din microgrant 2000 euro, pentru codul caen 5520 ?
  Mi-am pregatit o lista cu diverse marfuri / obiecte de inventar, dar nu stiu care din ele sunt eligibile.

  Răspunde
 10. Buna ziua.
  As putea achiziționa prin microgrant echipament it , gen laptop, imprimanta pentru promovarea online a mediului de afacere? Promovarea produselor apicole
  Cod caen 0149

  Răspunde
 11. Buna ziua, va rog sa imi spuneti daca pentru activitate cabinet audit/expertiza, sunt eligibile urmatoarele cheltuieli: aparat A/C, aparat purificat aerul, bibloteca pentru depozitare dosare (problema pe emag este ca scrie set living), canapea pentru cabinet, aparat de realizat cafea (cafetiera, expressor)
  Va multumesc.

  Răspunde
 12. Bună ziua, pentru Grant 2, cheltuieli eligibile, răspundeți la intrebar? Noi suntem o firma de evenimente și am obținut pe 25 martie, capital de lucru

  Răspunde
 13. sunt pfa cod caen 8553 scoli de conducere(pilotaj), am platit impozilul pe venit aferent 2021. se poate plati si impozitul pe venit comform declaratiei unice care am depus-o anul acesta pina in data de 25 mai. mentionez ca sunt la norma fixa de venit. multumesc.

  Răspunde
 14. Buna ziua,sunt pfa in sistem real.In declarația unica depusă pentru anul 2022 am estimat ca in anul 2022 nu voi atinge plafonul pentru obligativitatea plății cas și cass pe anul 2022.Dar am bifat căsuța in care ma angajez sa plătesc cas și jumătate din cass.As dori sa va întreb dacă ar fi eligibila plata celor doua asigurări din contul de micrograme încasat in luna Aprilie 2022.Va mulțumesc foarte mult,dorindu-va succes in tot ceea ce întreprindeti!

  Răspunde
 15. Acum vad într-un comentariu anterior ca sunt acceptate datoriile la bugetul de stat de la 1 Februarie 2020 in prezent. Eu am avut ceva restant și din 2019 însă plata am făcut-o pe conturile furnizate de la Anaf fără a fi necesara defalcarea pe ani, doar tipul de datorie gen: CAS…, impozit declaratie unica, etc. Care sunt consecințele ca am plătit și din 2019? Mulțumesc!

  Răspunde
  • Nu știu, nu ne-am lovit de situație. Probabil returnarea sumei respective, dacă este cazul.
   Depinde ce a fost atașat la plată, de unde și reiese ce a fost plătit. Dacă din documentele atașate reiese că au fost plătite datorii mai vechi recomand să faci o corecție înainte de trimiterea raportului de progres, dacă nu a fost trimis încă.
   În acelasși timp se poate să nu fii în eșantionul de control, personal, prefer …să dorm liniștit.

   Răspunde
 16. Buna ziua! Si pt un cabinet de medicina de familie pot achita din microgrant CAS, CASS impozit venit? Contabilul spune ca platile sunt pe CNP si nu sunt eligibile! Va multumesc!

  Răspunde
 17. Privitor la ” f)Achiziția de obiecte de inventar, inclusiv obiecte de inventar de natura mijloacelor fixe necesare pentru reluarea activității curente;”” exista vreo valoare maxima a bunului achiziționat? Adică se poate cumpăra un laptop de 4000 lei?

  Răspunde
 18. Bună ziua!
  Citesc pe diferite forumuri ca se pot platii doar datoriile la bugetul de stat începând cu data de 1 februarie 2020. Nu am găsit nimic scris în actul normativ. Am făcut plata pentru o datorie la bugetul de stat din 2019 acum cateva zile (plus ce era la zi). Este vorba de PFA. Problema este ca la Anaf ți se dau 3 conturi în care sa plătești tot/cumulat (gen Cas, Cass și impozit declaratie unica) fără defalcare pe ani. Cred ca daca și plăteam mai puțin (fara 2019), ei scădeau întâi restanta și apoi ce era la zi. În OP nu apare defalcat, chestia asta se vede doar în Situația analitica debite plati solduri de la Anaf. Am sunat și la call center-ul pt microgranturi și ei ziceau ceva de genul ca scrie doar de facturi începând cu data de 1.02.2020, iar taxele la bugetul de stat nu sunt facturi. Nu erau nici ei siguri 100%. Mi-au zis și ca restantele la buget se pot plati și s-ar putea interpreta ca și mai vechi dar nu aveau certitudinea.
  Cum se poate rezolva? Verifica cineva toate op-urile sau prin sondaj? Pt raportul de progres referitor la plata datoriilor la bugetul de stat ce documente trebuie depuse? Dacă se consta ca am plătit greșit trebuie sa restitui toți bani sau doar suma greșită, întreb ca să știu sa nu mai fac și alte achiziții de restul de bani rămași? Nu am găsit prevederea din actul normativ cu referire la 1 februarie 2020.
  Mulțumesc frumos!

  Răspunde
  • Art.4.3.1. aliniat (6) Pentru decontarea datoriilor sunt eligibile și facturile emise anterior semnării contractului, dar nu mai vechi de 1 februarie 2020, care vor fi achitate din micrograntul acordat în cadrul măsurii, după data semnării contractului de finanțare;
   Returnare doar chletuieli neeligibile.
   Se poate rezolva prin transfer între conturi.
   Toată speța de mai sus depinde de ce documente sunt atașate la justificare sau ce scrie în OP.

   Răspunde
 19. Buna ziua! Este cheltuiala eligibila plata impozitului si contributiile sociale datorate pentru încasările realizate în anul 2021 de un PFA, încasări ce reprezintă ajutor conf. OUG 132/ 2020?

  Răspunde
 20. Buna ziua!La firma de mentenata si aprovizionare tonomate cafea pot sa cumpar din garant ca materie prima cafea, zahar, pahare etc???

  Răspunde
 21. La CAEN 6201 (realizare software) se poate achizitiona tableta pentru a testa aplicatii?
  Alte echipamente IT – gen camera monitorizare video cu scop de invatare / experimentare cu aceste echipamente sunt admise?

  Răspunde
 22. Buna ziua! Suma primita prin microgrant este impozabila? Trebuie depusa o declaratie unica rectificativa si platit impozit distinct pe aceasta suma? Multumesc!

  Răspunde
 23. Buna ziua, pentru achizitia unor componente calculator ( placa video, procesor, carcasa, etc) de la EMAG , este necesar Un Contract semnat ? Sau e suficienta factura ? (cod Caen 9511). Pt ca in raportul de progres apare „nr.contract”. Va multumesc

  Răspunde
 24. Se pot achiziționa materiale de promovare (pliante etc.) pentru CAEN 8230 – Activitati de organizare a expozitiilor, târgurilor si congreselor?

  Răspunde
 25. Buna ziua,
  Vreau sa cumpar 2 laptop-uri din grantul de 2000 de euro, dar valoarea lor cumulata depaseste valoarea grantului. Cum realizez tehnic aceasta achizitie? Mai adaug bani in contul de granturi ca sa pot face plata facturii proforma? Sau platesc o parte din contul de granturi si restul din contul curent? Cum scriu in raportul de progres? Va multumesc.

  Răspunde
 26. Buna ziua dețin o firmă de taxi și as vrea sa știu dacă sunt eligibile următoarele achizitii din microgrant 2000 EUR: telefon, imprimanta, camera auto ,laptop, pot să-mi fac un stoc de piese auto pt masina pe care o deține firma, sau trebuie doar prin service autorizat reparații (piese plus manopera) bineînțeles cu factura. Pot achizitiona combustibi?

  Răspunde
 27. Buna ziua!Sunt p.f.a 9001.Activitati Interpretare Artistica si Spectacole.Va rog sa mi spuneti daca sunt eligibile cheltuieli ptr. achiz. Orga electronica,televizor,telefon,A.C.ptr.sediu avand in vedere ca se mai fac si repetitii, statie amplificare cu microfon

  Răspunde
 28. Bună ziua! Expert contabil, aș dori să achiziționez unitate PC, care costa aproximativ 3500 lei și monitor de 1000 lei, din banii primiți prin Mi microgrant. Având în vedere ca valoarea mijlocului fix nu este majorată încă, și a rămas la 2500 lei, aceste cheltuieli cu unitatea și monitorul vor fi eligibile?
  Mulțumesc!

  Răspunde
 29. Buna ziua. Taxa de transport aferenta achiziționării unui birou este cheltuiala eligibila? Sau este considerata cheltuiala indirecta si trebuie restituita din contul curent in contul de microgrant?

  Răspunde
 30. Buna ziua,
  Daca am facut plati pentru impozitul pe microintreprindere din contul curent in care am transferat bani din contul de microgrant (ambele deschise la OTP) la sfatul functionarului bancar, sub motivarea ca nu se pot face plati direct din contul de microgrant, platile sunt eligibile? Ce putem depune suplimentar in raport pentru a le justifica, sau cum putem rectifica? Un consultant ne-a spus ca daca depunem platile asa cum sunt, riscam sa pierdem intreaga finantare. Intre timp banca a zis ca nu am inteles noi si ca de fapt se pot face plati direct din contul de microgrant…Multumesc!

  Răspunde
  • Banii trebuie transferați înapoi în contul de grant, după care se pot cheltuii.
   Sunt eligibile doar cheltuielile efectuate din contul de grant.
   Da, dacă depuneți plățile așa riscați cca ajutorul să fie recuperat/pierderea finanțării.

   Răspunde
 31. Buna ziua. Pentru plata buget OP TVA, daca suma ramasa in contul de grant este mai mica decat valoarea total a OP-ului, poate fi achitata doar o parte a sumei din contul de grant?

  Multumesc anticipat

  Răspunde
 32. Buna ziua,
  As dori o informatie cu privire la microgrant 2000 euro masura 1,si anume,cum fac plata unor produse daca tva-ul nu este eligibil?Si daca am cod caen 4939 (alte transporturi terestre de calatori),sunt piesele auto si cauciucuri eligibile?Multumesc!

  Răspunde
 33. Buna ziua , am un microgrand masura 1 la un srl cu cod caen 4332
  Lucrari tamplarie ,dulgherie.
  De fapt este o firma de vanzare si montaj termopan
  . Sunt eligibile cheltuielile cu :
  1) ferestrele ,usile, accesoriile pe care le montez. clientului?
  2) Obiecte de inventar ,diverse scule si unelte electrice sau mijloace fixe pe care le folosesc l pentru a monta tamplaria ?
  3) Materiale folosite la lucrari: scandura, beton, ,vata minerala, etc , pe care le folosesc pt tavane sau copertine la balcoane ?
  Va multumesc mult si va doresc succes !

  Răspunde
 34. Buna ziua! In cazul in care suma nu este suficienta pentru plata bunurilor pe care doresc sa le achizitionez, pot face un transfer din contul curent in contul de microgrant?
  Factura proforma, fiscala si OP-ul, dupa ce le scanez trebuie semnate digital?

  Răspunde

Lasă un comentariu